Grattis Mikael Högman, vinnare av årets TänkTankenpris!

Det var med inlägget Upp till kamp mot pseudovetenskapen - eller...? som Mikael Högman, 31, charmade både PS jury och läsarna. Priset på 5000:- delades ut under iPS20 i lördags där Mikael trots pågående pandemi faktiskt fanns på plats i lokalen. Mikael läser nämligen sin tionde och sista termin på psykologprogrammet vid Karlstad Universitet (KU) där han under året varit en viktig kugge i PS20:s arrangörsgrupp. Mitt i examensarbete och PS20-förberedelser har Mikael också hunnit publicera två inlägg på PS-bloggen TänkTanken, varav det senaste alltså räckte hela vägen till vinst!

-Grattis Mikael! Hur kändes det att ta emot priset?

“Ja det var väldigt roligt såklart. Jag önskar ju att jag kunde säga att jag skrev bara för min

egen skull, men jag har ett behov av att uttrycka mig och i det finns väl ett behov av att få bekräftelse också. Sen var det lite nervöst. Jag visste ju att jag hade chansen att vinna, jag var ju nominerad, men vad skulle hända om jag vann? Skulle jag gå fram och säga något framför kameran? Vad skulle jag säga?”

Nervositeten var påtaglig även för oss som såg prisutdelningen på distans. När Mikael utropades som segrare och kamerorna vändes mot publiken hann vi bara se hans bruna lockar blixtsnabbt försvinna ner bakom stolsryggarna. Först efter uppmuntrande ord från klasskamraterna klev han slutligen fram och tog emot sitt pris.

-Är du lite scenskygg Mikael?

“Haha just det. Det kanske såg väldigt kul ut om man inte fattar. Det var ju ett skämt från början. Vi kunde inte ha någon publik på plats (i och med smittorisken) men vi tänkte att det skulle vara en kul grej om vi i alla fall hade två personer på läktaren och en av dem gömde sig varje gång han kom in i bild. Så det gjorde jag. Sen när jag blev uppropad på scen visste jag inte hur jag skulle göra, det blev väl en slags rolldiffusion. Kognitiv dissonans.”

Scenskräck verkar inte alls vara något problem för Mikael. Tvärtom har han i många år varit skådespelare till yrket. Prissumman på 5000:- välkomnas som ett välbehövligt tillskott till kassan nu när många arbetstillfällen ställs in för att minska smittspridningen av COVID-19. Men det är inte pengarna som varit den största drivkraften för Mikael:

“Gilla att skriva har jag alltid gjort. Med just TänkTanken lockade möjligheten till dialog och jag tycker att det är ett forum som ni (PS) marknadsför bra. Det är kul att få skriva någonting som syns och får kommentarer. Sen gillar jag också formen, inläggen ska ju vara vetenskapliga och ha ordentliga referenser men man kan också välja att vrida det till något essä- eller debattaktigt och uttrycka egna åsikter. Det blir ett kul mellanting.”

"Upp till kamp mot pseudovetenskap - eller…?" är Mikaels tredje publicerade TänkTankeninlägg.

- Vad var det som inspirerade just det här inlägget?

"Det började när jag kollade på Nyhetsmorgon. De pratade om ‘Kärlekens språk’ (boken som Mikael också nämner i sitt blogginlägg) och jag blev provocerad. Där satt författaren och sade sig veta massa saker om något vi psykologstudenter i själva verket vet mer om. Så det började egentligen med ett inlägg där jag vill såga det här Kärleksspråkskonceptet, men efter ett tag kändes det inte så bra. Jag började ifrågasätta min motivation. Vad håller jag på med egentligen? Försöker jag uppriktigt “rädda” allmänheten eller hackar jag bara på andra för att lyfta fram mig själv?"

Mikael tänkte om och i slutändan fick vi ett inlägg som fortfarande riktar rättmätig kritik dit kritik riktas bör men också präglas av en uppfriskande dos självrannsakan och ödmjukhet. Juryns motivering:

“Med utomordentlig känsla för språk och rytm ger Mikaels bidrag ett nytt perspektiv på ett av de senaste årens allra hetaste diskussionsämnen. Livfulla metaforer och träffsäkra frågeställningar lockar till både skratt, eftertanke och ödmjukhet.”

Vi säger än en gång grattis till vinsten och stort tack för ett strålande inlägg Mikael Högman!

Läs hela det vinnande bidraget här!

På TänkTanken delar Sveriges psykologstudenter med sig av vetenskap och lärdomar från sina studier. Alla psykologstudenter är välkomna att skicka in sina bidrag. PS styrelse avgör vilka bidrag som publiceras. PS står däremot inte för åsikterna som uttrycks i inläggen.

Nå ut - vinn pengar

Samtliga inlägg marknadsförs av PS för att nå så många som möjligt. De bästa inläggen tävlar om 5000:- som delas ut i samband med den årliga PS-kongressen. 

Populära inlägg
Sök efter taggar

Kontakt

Föreningsinformation

Föreningsinformation
Org.nr. 802441-7688
PlusGiro 48 26 08-7
BankGiro 325-2418

©2021 Psykologstudent Sverige. Skapad med Wix.com