top of page

Grattis Otilia Horntvedt!


När TänkTanken relanserades i december utlovades 5000:- till det bästa inlägget. Sedan dess har 11 inlägg av 7 olika författare publicerats inom ramarna för tävlingen. En jury bestående av PS styrelse utsåg en vinnare och i samband med PS19 i Lund tilldelades Otilia Horntvedt priset för sitt inlägg Tänk Om. Motiveringen löd“Ett tydligt och övertygande inlägg som är aktuellt, intresseväckande och fick stor spridning i sociala medier men som även är modigt, personligt och starkt." och till publikens jubel mottog Otilia priset under lördagens bankett.

Likt Ludwig Franke Föyens tidigare inlägg behandlade Tänk Om i korta ordalag bristen på forskning kring psykedeliska substanser i Sverige. Det var inte lätt att fatta beslutet, men styrelsen är rörande överens om att vi har fått en värdig vinnare till årets tävling. Styrelsen tackar för alla årets bidrag och ser fram emot fler fantastiska inlägg under året som kommer. Nedan följer segerintervjun med Otilia. Bilden är hämtad från Nätverket för Psykedelisk Vetenskaps facebooksida.

"Det känns overkligt. Jag känner mig väldigt glad", säger Otilia Horntvedt, 33 år och just nu på sin fjärde termin på Karolinska Institutets psykologprogram. "Jag är glad att ämnet jag skrev om har lyfts fram, och att det kunde beröra. Och jag hoppas att det leder till mer diskussion om hur vi kan få igång psykedelisk forskning i Sverige."

Under PS19 deltog Otilia inte bara som besökare utan som ideell representerant för Nätverk för psykedelisk vetenskap. På frågan hur hon fick upp intresset för psykedelisk vetenskap svarar hon att allting började för fyra år sedan. En bekant bad henne googla ketamin. Otilia hade länge varit intresserad av psykologi och psykisk ohälsa, men hon hade aldrig tidigare hört talas om ketamin och blev överraskad när hon upptäckte att det finns många lovande studier om ämnet i fråga. Hon började läsa mer och mer och blev arg över att upptäcka vad hon beskriver som "en värld hon inte kände till". Och det är synd att dessa fynd inte diskuteras mer, menar Otilia.

"Jag tror det finns stor potential. Jag tror det kan utforskas mer på ett säkert sätt." menar Otilia som nu sett att det finns lovande resultat, om än i små studier. För två år sedan började Otilia läsa psykologprogrammet vid Karolinska i Stockholm. Även här talas det tyst om den psykedeliska vetenskapen. "Vi har än så länge inte läst så mycket om behandling, bara teori", medger Otilia. "Men jag tycker ändå att ämnet borde vara med på programmet i större utsträckning än det är just nu".

Även om det finns potential vill Otilia understryka att psykedelika förmodligen inte löser allt. "Det tror jag inte. Man ska komma ihåg att det är små studier som gjorts, och att vi inte har alla svaren idag. Vi känner inte till alla mekanismer. Vi vet inte om nässpray är bästa sättet att administrera esketamin heller, och så vidare." På frågan om det finns det någon risk med att utöka forskningen svarar Otilia att det inte behöver uppstå några problem så länge det görs på rätt sätt. "Om vi håller oss till de lagar och stadgar som finns borde det inte vara några problem. Och det ska göras för att hjälpa människor, inte tjäna pengar."

Apropå pengar - vet du hur du vill använda prispengarna?

"Inte just nu. Överleva fram till midsommar. Därefter börjar jag sommarjobba på beroendeakuten på Sankt Göran."

Det är en annan sida av substanserna?

"Ja, missbruksproblematik är oerhört komplext och upp till 50% av de som har ett missbruk lider även av annan psykisk ohälsa. Jag hoppas lära mig mer om hur man kan förbättra deras livssituation. Idag ramlar många av dessa utsatta individer mellan stolarna pga Sveriges regelverk som prioriterar straff framför vård.”

Läs Otilias och andra psykologstudenters tankeväckande inlägg på TänkTanken. Blir du sugen på att skriva själv? Läs mer om hur du går tillväga här!


TänkTanken.png

På TänkTanken delar Sveriges psykologstudenter med sig av vetenskap och lärdomar från sina studier. Alla psykologstudenter är välkomna att skicka in sina bidrag. PS styrelse avgör vilka bidrag som publiceras. PS står däremot inte för åsikterna som uttrycks i inläggen.

Nå ut - vinn pengar

Samtliga inlägg marknadsförs av PS för att nå så många som möjligt. De bästa inläggen tävlar om 5000:- som delas ut i samband med den årliga PS-kongressen. 

Populära inlägg
Sök efter taggar
bottom of page