Psykologutbildningen erbjuds vid 11 lärosäten runt om i landet. Här har vi samlat information och länkar till allihop. Oavsett lärosäte söker du din utbildning via antagning.se.

 

Vilket ska jag välja?

Läroplanerna kan skilja sig stort från ett lärosäte till ett annat: Kurserna kommer ofta i olika ordning och skiljer sig åt både vad gäller namn och innehåll. Oavsett vilket lärosäte du väljer kommer utbildningen i slutändan leda till en psykologexamen med möjlighet att bli legitimerad psykolog. Dessutom ingår alltid praktik och handlett, kliniskt patientarbete i utbildningen. Ingenting tyder heller på några avgörande skillnader i utbildningarnas kvalitet.

 

En viktig skillnad för dig som framtida psykolog är att olika lärosäten lär ut olika terapiformer. Vissa fokuserar enbart på KBT (Kognitiv beteendeterapi), andra på både KBT och PDT (Psykodynamisk terapi) och så vidare. Den så kallade egenterapin, där studenten själv ska genomgå terapi, ser också olika ut. Alla lärosäten har egna upplägg för hur egenterapin fungerar – hur många timmar och vilken form – och vissa har ersatt egenterapin med motsvarande utbildningsmoment. 

Byta lärosäte?

Eftersom läroplanerna ser så olika ut kan du som exempelvis läst 5 terminer på ett lärosäte sällan hoppa rakt in på termin 6 någon annanstans. För att byta lärosäte måste du i regel bli antagen till psykologprogrammet på det nya lärosätet för att sedan i samråd med studievägledaren komma överens om vilka kurser du kan tillgodoräkna dig. Det är inte ovanligt att ett byte av lärosäte förlänger den totala studietiden med upp till ett år.

 

Göteborgs Universitet

Psykologstudenterna håller till på Psykologiska institutionen vid Linnéplatsen. Byggnaden ligger på en samma gång centralt, avskilt från resten av GU och alldeles intill skogen.  

Antal studenter

Antagning

Praktiktermin

Psykoterapi-inriktning

KBT och PDT

Termin 6

HT och VT

Ca 400

"Programmet verkar ta hänsyn till att eleverna befinner sig på olika platser i livet. Det är mycket upp till en själv vilken ambitionsnivå man väljer att lägga sig på. ... Det är många olika typer av examinerande moment: tenta, hemtenta, presentationer, fördjupningsarbeten o.s.v. Även mycket grupparbeten. Det är mer fokus på psykodynamisk teori och terapi här än på andra lärosäten. Det är genusperspektiv på varje kurs."

 

-Olof Nilsson, psykologstudent GU

Karlstad Universitet

Karlstad har sveriges yngsta psykologprogram! Programmet startade HT15 och de första studenterna tar examen 2020. 

Antal studenter

Antagning

Praktiktermin

Psykoterapi-inriktning

KBT och PDT

Termin 6

HT

150

"När jag kom in tänkte jag att Karlstad var en liten håla men när man väl kommer till Karlstad är det ett bra universitet, supermysig stämning, man lär sig mycket och interagerar mycket med alla på programmet. Vi hjälper varandra. Här finns ingen rivalitet och vi står varandra nära. Professorerna lyssnar på oss och det finns en bra kommunikation."

 

-Amanda Ramidh, psykologstudent KU

Karolinska Institutet

Sveriges enda psykologprogram som är anslutet till en medicinsk fakultet. Hur märks det? Tydligt fokus på hjärnan, kroppen och evidensbaserade metoder.

Antal studenter

Antagning

Praktiktermin

Psykoterapi-inriktning

KBT

Termin 8

HT

Ca 350

"Det är lite av en chock när man börjar att det är ett så stort biologi- och KBT-fokus. Det behöver man vara beredd på. Vi har endast ett par föreläsningar om PDT under hela programmet, förutom en historisk föreläsning om Freud. En annan sak som är viktig att veta om KI är att studentlivet här inte är så etablerat. Det går inte att jämföra med kår-verksamheter i Lund och Uppsala. Här hänger de flesta på stan istället."

 

-Olivia Kukaćka, psykologstudent KI

Linköpings Universitet

Linköpings psykologstudenter håller till vid Insititutionen för Beteendevetenskap och Lärande (IBL). Programmet utmärker sig genom sitt starka fokus på Problembaserat Lärande (PBL) som låter studenterna växa under ansvar.  

Antal studenter

Antagning

Praktiktermin

Psykoterapi-inriktning

Antingen KBT eller PDT

Termin 6

HT

Ca 210

"SÖK! Ni kommer inte ångra er. Det är jättemysig stämning på programmet. Alla är så välkomnande och hjälpsamma. Det kommer jag ihåg från min tid som ny student. Alla var snälla och glada att hjälpa till. PBL leder till det, eftersom man är van att dela med sig av sina tips och källor. Man hjälper varandra istället för att skapa konkurrens. Här har vi en varm miljö. Jag är supernöjd."

-Matilda Baltius, psykologstudent LiU

Linnéuniversitetet Växjö

I staden som kallar sig Europas grönaste betalas psykologstudenternas egenterapi helt av skolan. Samtidigt fokuserar Lnu mer än många andra lärosäten på organisationspsykologi.

Antal studenter

Antagning

Praktiktermin

Psykoterapi-inriktning

KBT och PDT

Termin 6

HT

Ca 150

"Jättebra psykologprogram. Snälla lärare, som är väldigt engagerade. Campus är jättefint. Riktig studentkänsla. Småland är som vackrast i Växjö med alla sjöar och skogar runtom. Jag är kanske lite partisk - föddes  i Småland - men Småland är väldigt underbart."

-Oscar Westrin, psykologstudent Lnu

Lunds Universitet

Studentföreningar, psykodynamisk terapi och egenterapi - på universitet där mycket av den svenska psykologiskolan föddes hålls traditionerna vid liv. Campus ligger i Paradiset med gångavstånd till hela Lund.

Antal studenter

Antagning

Praktiktermin

Psykoterapi-inriktning

KBT och PDT

Termin 6

HT och VT

Ca 400

"Internatet som vi börjar hela utbildningen med känns verkligen utmärkande för oss i Lund. Då åker vi iväg och spenderar ett par dagar tillsammans med resten av klassen. Det är fint att det är ett gammalt universitet också. Externatet på termin 7 utmärker också psykologprogrammet på Lunds universitet tycker jag. Det kommer bli spännande eftersom det sätter igång processer i klassen. Jag tycker det verkar givande eftersom det är en träning i att hantera andras reaktioner."

 

-Johanna Malmström, psykologstudent LU

Mittuniversitetet Östersund

Mitt i Sverige ligger Östersund - och mitt i Östersund ligger Mittuniversitetet. Fem år i Norrland är fem år du aldrig kommer glömma.

Antal studenter

Antagning

Praktiktermin

Psykoterapi-inriktning

Evidensbaserat

Termin 7

HT

Ca 150

"Vi skriver C-uppsats! Inte många psykologprogram som har det vad jag har förstått. Inte något folk förvånas över, men vi har grymma handledare för klientarbetet de senare terminerna. Shoutout Ingrid Oremark!"

-Halima Subasic, psykologstudent Miun

Stockholms Universitet

Hade Stockholm ens kunnat vara huvudstad utan ett av Sveriges största och bredaste psykologprogram? Psykologiska institutionen hittar ni i Frescati Hage på Norra Djurgården.

Antal studenter

Antagning

Praktiktermin

Psykoterapi-inriktning

Antingen KBT eller PDT

Termin 6

HT och VT

Ca 400

"Vår institution i Frescati Hage ligger i en stor, k-märkt, slottsliknande byggnad. Perfekt för KBT-studenter som letar småkryp inför exponeringsterapi. Förra terminen var vi några på spindeljakt högst upp på vinden fem våningar upp, och längst ner i källaren. Där finns för övrigt ett pingisbord också."

-Maria Idering, psykologstudent SU

Umeå Universitet

Sveriges nordligaste psykologprogram och dessutom det enda där du har möjlighet att rikta in dig mot idrottspsykologi. I den Västerbottniska vintern lär du dig att funktion står över utseende.

Antal studenter

Antagning

Praktiktermin

Psykoterapi-inriktning

KBT och PDT

Termin 6

HT och VT

Ca 400

"Eftersom Umeå kanske inte lockar lika mycket som de mera traditionella studentstäderna satsar vår institution istället på utbildningskvalité – något de verkligen lyckas med. I termin 4 fick vi börja möta våra första klienter i rollen som grupphandledare åt polisstudenter och E-sportlag vilket var sjukt häftigt. Vi är också de enda psykologstudenter i Sverige som redan i termin 5 får klinisk erfarenhet genom stress- och sömnskolor som vi leder på vårdcentraler runtom i staden."

-Ana Latorre, psykologstudent UmU

Uppsala Universitet

Psykologstudenterna håller till i Blåsenhus som mycket väl kan vara en av Sveriges fräschaste undervisningsbyggnader. Här arrangeras dessutom Psykologidagen varje år med mässa, föreläsningar och sittning.

Antal studenter

Antagning

Praktiktermin

Psykoterapi-inriktning

Antingen KBT eller PDT

Termin 6

HT och VT

Ca 450

"Vill man bli proffs på KBT, forskning och kliniskt psykologarbete borde man välja Uppsala. ... Vill man dessutom ha kul under sina studier så kan jag verkligen rekommendera studentlivet i Uppsala."

-Sevara Kadyrova, Psykologstudent Uppsala

Örebro Universitet

Örebro huserar ett modernt psykologprogram med särskild inriktning mot prevention och förebyggande arbete. Integrativ terapi år bortom tidigare motsättningar mellan KBT och PDT och tar det bästa från alla världar.

Antal studenter

Antagning

Praktiktermin

Psykoterapi-inriktning

Integrativ terapi

Termin 6

HT och VT

Ca 320

"Ett givande program med många möjligheter och en stad där du kan finna dina nöjen och engagera dig i saker du är intresserad av."

-Ibrahim Moallim, Psykologstudent Örebro

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakt

©2019 Psykologstudent Sverige. Skapad med Wix.com

Föreningsinformation

Föreningsinformation
Org.nr. 802441-7688
PlusGiro 48 26 08-7
BankGiro 325-2418

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Möten • Kunskap • Inspiration