Utlandsstudier

Psykologprogrammet i Sverige skiljer sig en hel del från psykologutbildningar utomlands. Den grundläggande skillnaden är att det svenska Psykologprogrammet per definition är en professionsutbildning som i sin tur leder till en yrkeslegitimation, medan utbildningen utomlands oftast består av en teoretisk kandidat- och masterexamen. I Sverige är du psykologstudent, utomlands är du psykologistudent. För personer som vill utbilda sig till psykologer i andra länder är vägen till en yrkesexamen betydligt längre än i Sverige. Efter en teoretisk masterexamen väntar en klinisk påbyggnadsutbildning (som i princip matchar den grundläggande psykoterapiutbildning som ingår i Psykologprogrammet), vilket innebär att studenter hinner bli närmast doktorer innan de kan börja praktisera. Det är ingen hemlighet att många utländska psykologistudenter är grymt avundsjuka på det svenska systemet!

Frågor och svar

1. Kan jag plugga till psykolog utomlands och därefter arbeta som psykolog i Sverige?

Eftersom psykolog är en skyddad yrkestitel i Sverige kräver Socialstyrelsen att personer som har utbildat sig utomlands ansöker om en svensk psykologlegitimation genom särskild prövning. Om du har utbildat dig till psykolog i ett ESS-land behöver du (bara) skicka in ett intyg om utbildning och meriter till Socialstyrelsen, vilket vanligtvis räcker för att en svensk legitimation kommer på posten inom tre månaders handläggningstid. Om du utbildar dig utanför ESS måste du, utöver att lämna in intyg, även läsa in vissa kompletteringar av kurser och genomföra PTP-tjänst i Sverige innan legitimationen kan bli din. Mer information hittar du på Socialstyrelsens hemsida!

3. Hur går jag tillväga om jag vill studera utomlands under Psykologprogrammet?

Eftersom det svenska Psykologprogrammet skiljer sig en hel del från psykologutbildningar utomlands kan det vara svårt att arrangera utlandsstudier som du får tillgodoräkna dig helt och hållet på ditt lärosäte. Men det är definitivt inte omöjligt! Tricket är ofta att komma iväg på utlandsstudier under någon av de lägre terminerna på programmet, eftersom senare terminer ofta innefattar praktiska moment som inte kan ersättas med utländska kurser (t.ex. psykologpraktik och klientarbete). Rådet till dig som vill plugga utomlands är att ta kontakt med din studierektor – hen kan berätta mer om hur förutsättningarna för utlandsstudier ser ut just där du pluggar!

4. Kan jag göra psykologpraktik utomlands?

Ja, du kan göra psykologpraktik utomlands! Det kräver emellertid att du själv ordnar en praktikplats och en handledare (som måste vara legitimerad psykolog). Därefter ordnar du så att praktiksamordnaren på ditt lärosäte och din utländska handledare kan komma i kontakt med varandra för att diskutera formerna för din praktikperiod. Under tiden som praktiken pågår kommer du förmodligen ha fortlöpande kontakt med din praktiksamordnare i Sverige, som ser till att du har det bra medan du är bortrest. Till dig som vill göra psykologpraktik utomlands vill vi bara säga HEJA och LYCKA TILL!

5. Vad finns det för möjligheter för mig som psykologstudent att delta i kortare internationella utbyten?

För dig som är psykologstudent och medlem i Psykologstudent Sverige finns möjligheter att delta i utbyten och konferenser som anordnas av European Federation of Psychology Students’ Association (EFPSA) och av Nordic Psychology Students Conference (NPS). Läs mer om EFPSA och NPS här!

Har du fler frågor? Kontakta PS internationella samordnare på

internationellt@psykologstudentsverige.org

Kontakt

Föreningsinformation

Föreningsinformation
Org.nr. 802441-7688
PlusGiro 48 26 08-7
BankGiro 325-2418

©2019 Psykologstudent Sverige. Skapad med Wix.com

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Möten • Kunskap • Inspiration